Mindent a kollagénről

A kollagén egy olyan fehérje, amely fontos szerepet játszik a testünk állapotának és rugalmasságának fenntartásában. A kollagén a csontoknak, a fogaknak, az izmoknak, az ízületeknek, a kötőszöveteknek és a bőrnek is az egyik fő alkotóeleme. A kollagén a testünkben található fehérjék egyharmadát teszi ki. A kollagén termelése az életkor előrehaladtával csökken, ezért érdemes a bevitelére különös figyelmet fordítani.

 

A kollagén fogyasztása

A kollagén hiánya számos tünetet és betegséget okozhat a szervezetben, mivel a kollagén fontos szerepet játszik a bőr, a csontok, az ízületek, a porcok, az erek és a belső szervek szerkezetében és működésében.

A kollagén hiányának néhány lehetséges következménye a következő:

  • A bőr száraz és vízhiányos lesz, veszít a feszességéből, a kötőszövetek meglazulnak és fokozottan előtűnnek a ráncok.

  • Az ízületek fájdalmasak és merevek lesznek, az ízületi porcok elvékonyodnak és kopnak, ízületi gyulladások és betegségek alakulhatnak ki, mint például a rheumatoid arthritis.

  • A csontok gyengék és törékenyek lesznek, csökkenhet a csontsűrűség és növekszik a csontritkulás.

  • Az erek elöregszenek, elvékonyodhat, elszakadhat az érfal, vérnyomás problémák léphetnek fel, érelmeszesedés, érszűkület alakulhat ki, nőhet a stroke vagy az infarktus kockázata.

  • A haj és a köröm töredezett és törékeny lesz, csökkenhet a növekedésük üteme is.

  • Az emésztés romolhat, gyomor- és bélpanaszok jelentkezhetnek, csökkenhet az immunrendszer védekező képessége.

Ezek csak néhány példa arra, hogy milyen fontos a kollagén szerepe a szervezet egészségében. A kollagén hiányát megelőzhetjük vagy mérsékelhetjük egészséges táplálkozással, rendszeres mozgással, dohányzásmentes életmóddal és kollagén tartalmú étrend-kiegészítőkkel.

A kollagén tartalmú ételek olyan ételek, amelyek maguk is tartalmaznak kollagént, vagy segítik a szervezet kollagén termelését. A kollagén ételek közé többek között a következők tartoznak:

Csontleves

Csontok, ínak, ínszalagok és bőrdarabkák hosszú ideig tartó párolásával készített csontleves kiváló kollagénforrás. Számos fontos aminosavval együtt hozzájárulhatnak a szép bőr és a jól működő ízületek fenntartásához.

Spirulina

Ez az algafajta nagyszerű növényi eredetű forrása az aminosavaknak, például a glicinnek, amely a kollagén kulcsfontosságú alkotóeleme.

Tőkehal

A tőkehal bőre és pikkelyei gazdagok kollagénben és elasztinban, amelyek segítik a bőr rugalmasságát és hidratáltságát.

Tojás

A tojás és a tojásfehérje a legjobb kollagén források közé tartoznak.

Zselatin

A zselatin tulajdonképpen hidrolizált kollagén. A zselatin fogyasztása segíthet növelni a szervezet kollagén szintjét és javítani az ízületek egészségét.

A kollagén típusai

A kollagénnek több típusa létezik, amelyek különböző szerkezete és funkciója van az emberi szervezetben. A leggyakoribbak az I., a II. és a III. típusú kollagének. Ezeket a következőképpen lehet leírni:

I. típusú kollagén: Ez a legelterjedtebb kollagén típus a testben, amely a bőr, a csontok, az inak, a szalagok és az erek felépítésében játszik szerepet. Ez a típus teszi ki a szervezet összes kollagéntartalmának 90%-át, és kiemelkedően erős hatású. A bőr rugalmasságáért és hidratáltságáért, valamint a haj és a körmök egészségéért felelős. A legjobb forrásai a halkollagén (vagy általában tengeri kollagén), a szarvasmarha- és sertéskollagén peptidek, valamint a fehérjében gazdag élelmiszerek, mint a hal és a marhahús.

II. típusú kollagén: Ez a fő kollagén típus a porcban, amely az ízületek és a porcok egészségét támogatja. A porc segít tompítani a rázkódásokat és csökkenteni az ízületek kopását. A II. típusú kollagén hialuronsavat is tartalmaz, amely természetes kenőanyagként funkcionál az ízületek számára. A legjobb forrása a csirkehús.

III. típusú kollagén: Ez a típus főleg az I. típushoz áll közelebb, hiszen a bőr egyik legjelentősebb összetevője, emellett azonban a szervszövetek kötőanyagában is megtalálható. Ez a típus segít megelőzni a ráncosodást és a finomvonalak megjelenését, valamint erősíti a csontokat. A legjobb forrása a szarvasmarha- és sertéskollagén peptidek.

Ha a bőröd szépségét és egészségét szeretnéd támogatni, akkor az I. vagy III. típusú kollagén lehet jó választás számodra. Ha az ízületeid egészségét szeretnéd javítani, akkor pedig inkább a II. típusú kollagénre érdemes koncentrálnod. Természetesen ezek nem zárják ki egymást, hiszen egy komplex kollagén formula többféle típust is tartalmazhat.

 

A kollagén ital

A legegyszerűbb és legtisztább megoldás a kollagén folyékony formában való bevitele, amelyhez ideális megoldás lehet a hidrolizált marhakollagént tartalmazó kollagén ital. Ez egy egyszerűen fogyasztható, jó ízű termék, amelyben megtalálható még néhány olyan összetevő is, amelyek növelik a kollagén hatékonyságát.

A kollagén ital napi adagonként 10.000 mg hidrolizált marhakollagént tartalmaz, valamint még az alábbi összetevőket:

A C-vitamin hozzájárul a megfelelő kollagénképződéshez és ezen keresztül a bőr normál állapotának, működésének fenntartásához. (A legjobb kollagén termék kiválasztásánál azt is fontos figyelembe venni, hogy tartalmaz-e C-vitamint is a készítmény, és milyen mennyiségben, mert az a kollagén felszívódását nagymértékben támogatja, így a hatás is jobban tud érvényesülni.)

Az L-arginin egy aminosav, amelynek fontos szerepe van számos testi funkcióban. Bár szervezetünk is képes előállítani, megfigyelték, hogy olyan hatásokra, mint a testedzés is, a mennyisége csökkenni kezd. Az L-arginin pozitívan hat a teljesítményre, ezért fontos szerepe van aktív életet élők esetében.

A glicin szintén egy fehérjealkotó aminosav. Jelentősége abban rejlik, hogy nagyobb mennyiségben a kollagén típusú fehérjékben fordul elő, annak 35%-át alkotja.

A hialuronsav szintén egy olyan természetes fehérje, amelyet szervezetünk is képes előállítani. Mint természetes kenőanyag, képes a bőr szerkezetén és megjelenését javítani. Vízmegkötő képességének köszönhetően fokozza a bőr vízmegtartó képességét, ennek hatására a bőr teltebbé, puhábbá válik, látványra kisimultabb, rugalmasabb hatást kelt.

Az hialuronsav a testünk egészében a sokféle szövetben oszlik el, ezek közül pedig különösen jelentős a bőrben, ahol a nedvességet és szerkezetet biztosítja. Mivel a hialuronsav a folyadék- vagy vízveszteség csökkentésén túl a kollagénvesztés lelassításában is segít, javíthatja az ízületek kenését. Összességében egy igazán különleges és fontos hatású anyag.

 

A magas minőségű kollagén ital az előbbiekben felsorolt fontos összetevőkkel két változatban érhető el a Magna G&T webáruházban, narancsos és erdei bogyós gyümölcsös ízben. Mindkettő esetében kiemelt figyelmet fordítottunk a finom ízvilág biztosítására. Kóstolja meg a nagyszerű kollagén italainkat Ön is, nem fog csalódni!

 

Figyelmeztetés! A cikk tájékoztató jellegű, ismeretterjesztésre szolgál. Bármilyen egészségügyi probléma esetén fontos, hogy forduljon a megfelelő szakemberhez.

Abonniere unseren Newsletter!

Aktionen, Neuheiten, Deals direkt für Sie!