Kollagén kisokos

Kollagén kisokos

A kollagén termékek, folyékon vagy por formában, ma már népszerű étrend-kiegészítővé váltak, nem is hiába! Az elmúlt 100 évben az étekzési szokásunk annyi változáson ment keresztül, hogy bizonyos anyagokat, sokkal kisebb mértékben viszünk be az elfogyasztott táplálékkal, mint szüleink, nagyszüleink idejében.

Mit érdemes tudni a kollagénről? 

A kollagén egy fehérje, amely nagy mennyiségben található meg az emberi testben, és fontos szerepet játszik a bőr, az ízületek, a csontok és más szövetek egészségének fenntartásában és megőrzésében. A szervezetben a kollagén termelése csökken az életkor előrehaladtával, ezért fontos, hogy kollagénben gazdag ételeket fogyasszunk vagy ha ezt nem tudjuk megoldani, akkor jó minőségű kollagénes táplálékkiegészítők segítségével pótoljuk a kieső mennyiséget.


A legfontosabb kollagén források

A kollagén fő forrásai az állati eredetű ételek. Ilyenek a különböző húsok, a zselatin, a húsleves és a halak. A húsok közül a marhahús tartalmazza a legtöbb I. és III. típusú kollagént, amelyek a haj, a bőr, az izmok és a csontok felépítésében játszanak fontos szerepet. A csirkehús pedig II. típusú kollagént tartalmaz, amely az ízületek és a porcok egészségét támogatja. A halak és a kagylók is I. típusú kollagént tartalmaznak, amelyek segítik a bőr hidratáltságát és rugalmasságát.

A növényi eredetű ételek közül nincsenek olyanok, amelyek közvetlenül tartalmaznának kollagént, de vannak olyanok, amelyek elősegíthetik a szervezet saját kollagén termelését. Ilyenek a C-vitaminban gazdag gyümölcsök és zöldségek, mint például a citrusfélék, a paprikafélék, a brokkoli vagy az eper. A C-vitamin, mint ezen növények alkotóeleme ugyanis fontos szerepet játszik a kollagén szintézisében. Ezen kívül más tápanyagok is segíthetik a szervezeten belül a kollagén képződését. Ilyen például az A-vitamin, a cink, a réz vagy az antocianinok. Ezeket olyan ételekből szerezhetjük be, amelyekben megjelenik a sárgarépa, a sütőtök, az avokádó, az olajos magvak vagy a bogyós gyümölcsök.


A kollagén típusok

Ezek a kollagén molekulák szerkezeti és funkcionális különbségei alapján vannak meghatározva. A kollagénnek eddig 28 típusát azonosították a kutatók, de ezek közül az I., a II. és a III. típusok a leggyakoribbak az emberi szervezetben, ezért ezekkel foglalkozunk részletesebben.


  1. típusú kollagén

Ez a legelterjedtebb kollagén típus a testben, amely a bőr, a csontok, az inak, a szalagok és az erek felépítésében játszik szerepet. Ez a típus teszi ki a szervezet összes kollagéntartalmának majdnem teljes egészét. A segítségével a bőrünk rugalmasabb és hidratáltabb, a haj és a körmök egészségesebb kinézetűek és erősebbek lesznek. A marhahús és a halak tartalmazzák ezt a kollagén típust nagyobb mennyiségben.

  1. típusú kollagén

Ez a fő kollagén típus a szervezetünk porcaiban hasznosul, az ízületek és a porcok egészségét támogatja a jelenlétével. A porcok kenőanyagaként segít tompítani a rázkódásokat és csökkenteni az ízületek kopását. A csirkehús tartalmazza ezt a típust nagyobb mennyiségben.

III. típusú kollagén

Ez a típus az I. kollagén típushoz áll közelebb, hiszen a bőr egyik legjelentősebb összetevője, emellett azonban a szervszövetek kötőanyagában is megtalálható. Segít megelőzni a ráncosodást és a finom, barázdált vonalak megjelenését a bőrön, valamint erősíti a csontokat. A marhahús tartalmazza ezt a típust nagyobb mennyiségben.


FIT'n SKIN termékcsalád – folyékony kollagén

A legegyszerűbb és legtisztább megoldás a kollagén folyékony formában való bevitele, amelyhez ideális a hidrolizált marhakollagént tartalmazó kollagén italv. Ez egy egyszerűen fogyasztható, jó ízű termék, amelyben megtalálható még néhány olyan összetevő is, amelyek növelik a kollagén hatékonyságát.

A kollagén ital napi adagonként 10.000 mg hidrolizált marhakollagént tartalmaz, valamint még az alábbi összetevőket:

A C-vitamin hozzájárul a megfelelő kollagénképződéshez és ezen keresztül a bőr normál állapotának, működésének fenntartásához. (A kollagén termék kiválasztásánál azt is fontos figyelembe venni, hogy tartalmaz-e C-vitamint is a készítmény, és milyen mennyiségben, mert az a kollagén felszívódását nagymértékben támogatja, így a hatás is jobban tud érvényesülni.)

Az L-arginin egy aminosav, amelynek fontos szerepe van számos testi funkcióban. Bár szervezetünk is képes előállítani, megfigyelték, hogy olyan hatásokra, mint a testedzés is, a mennyisége csökkenni kezd. Az L-arginin pozitívan hat a teljesítményre, ezért fontos szerepe van aktív életet élők esetében.

A glicin szintén egy fehérjealkotó aminosav. Jelentősége abban rejlik, hogy nagyobb mennyiségben a kollagén típusú fehérjékben fordul elő, annak 35%-át alkotja.

A hialuronsav szintén egy olyan természetes fehérje, amelyet szervezetünk is képes előállítani. Mint természetes kenőanyag, képes a bőr szerkezetén és megjelenését javítani. Vízmegkötő képességének köszönhetően fokozza a bőr vízmegtartó képességét, ennek hatására a bőr teltebbé, puhábbá válik, látványra kisimultabb, rugalmasabb hatást kelt.

A hialuronsav a testünk egészében a sokféle szövetben oszlik el, ezek közül pedig különösen jelentős a bőrben, ahol a nedvességet és szerkezetet biztosítja. Mivel a hialuronsav a folyadék- vagy vízveszteség csökkentésén túl a kollagénvesztés lelassításában is segít, javíthatja az ízületek kenését. Összességében egy igazán különleges és fontos hatású anyag.

A magas minőségű kollagén ital az előbbiekben felsorolt fontos összetevőkkel két változatban érhető el a Magna G&T webáruházban, narancsos és erdei bogyós gyümölcsös ízben. Mindkettő esetében kiemelt figyelmet fordítottunk a finom ízvilág biztosítására. Kóstolja meg a nagyszerű kollagén italainkat Ön is, nem fog csalódni!

LINK A KÉPRE + GOMB

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Promóciók, újdonságok, akciók egyenesen Neked!