Mire jó a kollagén?

Mire jó a kollagén?

Mire jó a kollagén?

A kollagén szervezetünk egyik legfontosabb fehérjéje, amely rugalmasságot biztosít a kötőszöveteknek. A legtöbb esetben a bőr öregedésével hozzák összefüggésbe és csak az első szarkalábak megjelenésével kezdenek el foglalkozni pótlásával. A kollagén azonban számos szervünk felépítésében is részt vesz és hiánya esetén akár betegségek is kialakulhatnak a szervezetünkben.


Mi a kollagén? 

A kollagén egy aminosavakból álló, rendkívül teherbíró, rostos fehérje (szakítószilárdsága nagyobb, mint egy acéldrótnak), amely fontos alkotóeleme a csontoknak, az ereknek, az izmoknak, az ínszalagoknak, az inaknak, a porcoknak, a hajnak, a körömnek és a bőrnek. Olyan, mint egy ragasztóanyag, amely egyben tartja a szöveteinket.

Közel harmincféle kollagénmolekula található meg a szervezetünkben, közülük az 1-es típus alkotja a bőr, az inak és csontok állományát.

Szervezetünk folyamatosan termeli, különböző aminosavakból, vitaminokból (A- és C-vitamin) és ásványi anyagokból állítja elő a kollagént. A C-vitamin különösen fontos szerepet játszik ebben a folyamatban.

25 éves korunk után évente nagyjából egy százalékkal csökken a kollagén mennyisége a szervezetünkben, ez pedig nagyban befolyásolja a bőr állagát, a tapintását. Megkezdődik a ráncosodás, valamint lelassul a sebgyógyulás, az izmok regenerációja és a porcsejtek alapállományának képződése, ezáltal az ízületek és a csontok is sérülékenyebbek lesznek.

A kollagén nem tartalmaz minden esszenciális aminosavat, ezért inkomplett fehérjének is nevezik. Az emésztés bonyolult folyamata során az elfogyasztott ételből származó óriás kollagénfehérjét a szervezetünk először peptidekre, valamint aminosavakra bontja, és ilyen formában jut el a vérárammal a szükséges helyre. Emiatt van az, hogy a bőrápoló krémekben lévő kollagén nem tud olyan hatékonyan felszívódni, mint a táplálékkal bevitt.

A jó hír az, hogy megfelelő táplálkozással, elsősorban olyan állati eredetű fehérjék fogyasztásával, mint a csirkehús, a tojás, a tejtermékek és a csontleves, valamint étrendkiegészítők segítségével elegendő kollagénhez juthatunk. 


A kollagén és a hialuronsav

A két anyag önmagában is alkalmazható, de együttes használatukkal fokozhatjuk a jótékony hatást. A hialuronsav vízmegkötő képességével segíti az ízületi folyadék megtartását. Afféle védelmező hatású kenőanyagként működik. Megakadályozza, hogy a porcok felszíne a mozgás hatására és a használat során egymáshoz dörzsölődve idő előtt megkopjon. A kollagén porcerősítő hatását pedig a felépítésének köszönhetjük. A rugalmas rostok hálózatot alkotva biztosítják a teret a szintén vízmegkötő hatású kondroitin és glükozamin számára. 

A hialuronsav (hialuronan, hialuronát) természetes, nagy molekulájú szénhidrát, amely az összes szövetben megtalálható, de ott a szintézise vagy bejuttatása után néhány nap alatt lebomlik. Az emberi testben leginkább vízmegkötő, az ízületekben, izmokban pedig síkosító szerepe van. Halmazállapota és szövetbarát jellege lehetőséget ad arra, hogy gyógyszerészeti termékek alkotórésze is legyen. Ennek köszönhetően a hialuronsav összetevő megtalálható bőrápoló, szemsebészeti és ortopédiai termékekben is.

A kollagén egy nagy teherbírású, rostos fehérje. Aminosav, amely fontos alkotóelemét képezi ízületeinknek, porcainknak, valamint ínszalagjaink, csontjainknak és egyéb kötőszöveteinknek. Fontos alkotóeleme például a bőrünknek, a hajunknak, vagy a körmeinknek is. Támogatja, rugalmassá teszi, és erősíti ezeket.

Életkorunk előrehaladtával szervezetünk már nem tud annyit termelni sem kollagénből, sem pedig hialuronsavból, hogy a folyamatos terhelésnek kitett csontok végét borító porcok idővel el ne kopjanak. A körmeink és a hajunk is elvékonyodhat, ezáltal töredezni kezd, a bőrünk pedig rugalmatlanná válik, elvékonyodik és csökken a feszessége, ráncosodik.

Ezek alapján könnyen belátható, hogy a kollagén és a hialuronsav belülről történő pótlása elengedhetetlen a szervezetünk számára. Amíg a kollagén belülről, a sejtek belsejéből erősíti és fogja össze azokat, addig a hialuronsav a sejtek között, kívülről hidratálja, tartja rugalmasan, nedvesen és feszesen a szöveteket. A kollagén a rugalmasság és az összetartás, a hialuronsav pedig a maga egyedülálló vízmegkötő képessége révén a hidratáltság és a feszesség megtartásában jeleskedik.

A fájós térdünk, a fáradt bokánk, a sajgó csuklónk, karunk, az egész nap monitort néző szemünk, a körmeink és a hajunk is megérzi, ha odafigyelünk ennek a két fontos összetevőnek a folyamatos jelenlétére és a kor előrehaladtával a fokozott pótlására.


A marhakollagén

A marhakollagént más néven is szokták emlegetni. A szarvasmarha porc, a hidrolizált marhakollagén vagy a marhakollagén peptid ugyanazt jelenti. A marhakollagén egy természetesen előforduló fehérje, amely a tehenek egyes szöveteiben (porcok, csontok és irha) található meg nagyobb mennyiségben. Ez a fajta kollagén nagyon hasonlít ahhoz, ami az emberi testben is található, és kiváló minőségű I-es és III-as típusú kollagénnel tudja ellátni a szervezetünket a folyékony formában történő bejuttatással.

Érdemes tudni, hogy az I-es és III-as típusú kollagén az egyik fő alkotórésze a bőrünknek, a hajunknak, a körmeinknek, az izmainknak, az ínszalagjainknak, a csontjainknak, az ínyünknek, a fogainknak, a szemünknek és az ereinknek is. Összeségében az I-es és III-as típusú kollagén több, mint a 90%-át teszik ki a testünkben található kollagéneknek. A szarvasmarha kollagén gazdag aminosavakban és glicinben, amely anyagok jelenléte a szervezetben elengedhetetlen az erős DNS és RNS szálak építéséhez. Ezek esszenciális genetikai építőelemei a megfelelően működő testsejteknek.


A kollagén ital – folyékony kollagén

A legegyszerűbb és legtisztább megoldás a kollagén folyékony formában való bevitele, amelyhez ideális a hidrolizált marhakollagént tartalmazó kollagén ital. Ez egy egyszerűen fogyasztható, jó ízű termék, amelyben megtalálható még néhány olyan összetevő is, amelyek növelik a kollagén hatékonyságát.

A legjobb kollagén termék kiválasztásánál azt is fontos figyelembe venni, hogy tartalmaz-e C-vitamint is a készítmény, mivel az a kollagén felszívódását nagymértékben támogatja, így a hatása is jobban tud érvényesülni.

Mint a Magna G&T CBD olajok esetében, úgy a kollagén italainknál is egy olyan professzionális termékcsalád létrehozása volt a célunk, amely maximálisan figyelembe veszi a vásárlók igényeit, emellett pedig magas minőség és igényes megjelenés is jellemzi. Az előállítás során a folyamatos ellenőrzés és felülvizsgálat segítségével biztosítjuk az elvárt minőséget.

A kollagén ital napi adagonként 10.000 mg hidrolizált marhakollagént tartalmaz, valamint még az alábbi összetevőket:

L-arginin

Az L-arginin egy aminosav, amelynek fontos szerepe van számos testi funkcióban. Bár szervezetünk is képes előállítani, megfigyelték, hogy olyan hatásokra, mint a testedzés is, a mennyisége csökkenni kezd. Az L-arginin pozitívan hat a teljesítményre, ezért fontos szerepe van aktív életet élők esetében.

Glicin

A glicin szintén egy fehérjealkotó aminosav. Jelentősége abban rejlik, hogy nagyobb mennyiségben a kollagén típusú fehérjékben fordul elő, annak 35%-át alkotja.

Hialuronsav

A hialuronsav szintén egy olyan természetes fehérje, amelyet szervezetünk is képes előállítani. Mint természetes “kenő anyag”, képes a bőr szerkezetén és megjelenését javítani. Vízmegkötő képességének köszönhetően fokozza a bőr vízmegtartó képességét, ennek hatására a bőr teltebbé, puhábbá válhat.

Az hialuronsav a testünk egészében sokféle szövetben oszlik el, különösen a bőrben, ahol a nedvességet és szerkezetet biztosítja. Mivel a hialuronsav a folyadék- vagy vízveszteség csökkentésén túl a kollagénvesztés lelassításában is segít, javíthatja az ízületek kenését, csökkentheti a fájdalmat, és kezelheti a szem és a száj különféle problémáit.

C-vitamin

A C-vitamin hozzájárul a megfelelő kollagénképződéshez és ezen keresztül a bőr normál állapotának, működésének fenntartásához.

A FIT’n SKIN collagen formula - kollagén ital étrend-kiegészítő* hialuronsavval és C-vitaminnal két változatban elérhető a Magna G&T webáruházban, narancsos és erdei bogyós gyümölcsös ízben. Mindkettőnél kiemelt figyelmet fordítottunk a finom ízvilág biztosítására. Próbálja ki Ön is!


*Figyelmeztetés: A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot! A termék kisgyermekek elől elzárva tartandó!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Promóciók, újdonságok, akciók egyenesen Neked!